Jeg overvejede at købe en XT1200Z allerede da den første udgave kom på markedet i 2010. En længere prøvetur i 2011 fik mig dog til at fravælge den i første omgang, da der var en række småting som jeg ikke var tilfreds med - især ikke den relative høje pris taget i betragtning.

Opdateringen i 2014 omfattede stort set alle de ting, der tidligere havde fået mig til at fravælge modellen. En prøvetur i juni 2015 overbeviste mig om, at Super Ténéré'en nu var den helt rigtige maskine for mig. I starten af august samme år, flyttede der derfor en fabriksny Yamaha XT1200Z Super Ténéré ind i garagen.

Generelle indtryk og erfaringer:

Super Ténéré’en er på alle måder en stor maskine. Indtrykket bliver forstærket, når man trækker rundt med den. Selvom det lave tyngdepunkt og høje styr gør den til at have med at gøre, kan det mærkes, at der er tale om en maskine, der fuldt tanket vejer over et kvart ton.

I sadlen betyder størrelsen en rummelig kørestilling, der passer perfekt til mine 183cm. Sædet er velpolstret og der er god plads til at man kan flytte sig rundt. Der er langt ned til fodhvilerne, så vinklen i både hofte og knæ er afslappet. Styret er bredt og placeret så hænder falder naturligt på håndtagene. Jeg har valgt at montere 30mm styrforhøjere, da det giver en mere naturlig og afslappet kørestilling, når jeg står op. Jeg oplever ikke, at det har påvirket kørestilling negativt når jeg sidder ned.

Når man drejer tændingsnøglen primer benzinpumpen og instrumenteringen vækkes til live. En lækker detalje i den forbindelse er, at der kortvarigt toner et Super Ténéré logo frem i displayets højre side, inden kørecomputerens væld af informationer bliver vist. Instrumenteringen er let aflæselig under alle forhold og har alle de informationer man kan ønske sig inkl. kørecomputer. Hvis man går ind i menuen er der en lang række ekstra funktioner og mulighed for at sætte displayet op efter eget ønske.

Et kort tryk på startknappen får motoren til at spring i gang. Den går blødt og lækkert, men man er aldrig i tvivl om, at man har en stor twin mellem benene, hvilket understreges af en dyb rumlen fra udstødningen. Jeg har på de sidste mange maskiner, jeg har haft, udskiftet standard potten som noget af det første, men det har jeg indtil nu ikke følt behov for på Super Ténéré’en.

Et lille vip med foden sætter maskinen i første gear. Når man efterfølgende slipper den let betjente kobling og hjulene begynder at rulle, sker der noget magisk - maskinen forvandler sig fra stor og tung til let og adræt. Yamaha’s ingeniører har gjort deres arbejde godt!

Maskinen er usædvanligt velkørende, uanset om man smider den rundt på snoede småveje (med eller uden asfalt), eller æder kilometer på de større, hvor maskinens kræfter for alvor kan komme til deres ret. Muligheden for at vælge mellem 2 drive-modes (Touring og Sport) hjælper i den sammenhæng. I T-mode er maskinen godmodig og lidt tøvende på gassen. Det gør det meget nemt at dosere kræfterne, hvilket kan være en fordel på især løst underlag og ujævne/hullede veje. I S-mode vågner maskine for alvor til dåd. Den mindste bevægelse af højre hånd resulterer i en øjeblikkelig reaktion fra baghjulet. Køreoplevelsen er meget forskellig alt efter hvilket mode man vælger. Under de fleste forhold foretrækker jeg klart S-mode!

Nu hvor vi er ved kræfterne, som der altid er rigeligt af, så har jeg et par gange haft mulighed for at lade maskinen få frie tøjler. Speedometeret ramte begge gange 229 km/t (GPS’en viste 214).

Uanset hvor og hvordan jeg kører på maskinen imponeres jeg over komforten. Udover det tidligere nævnte behagelige sæde og afslappede kørestilling, bidrager den gode affjedring og vindbeskyttelse også til oplevelsen. At motoren på intet tidspunkt afgiver generende vibrationer og Yamaha har valgt at udstyre maskinen med elektronisk fartpilot sætter prikken over i’et.

Indledende tilpasning og optimering:

I løbet af de første måneder monterede jeg forskelligt udstyr på maskinen for at tilpasse og optimere den til mit behov.

Jeg fik maskinen leveret med centralstøtteben og varmehåndtag som begge dele er originalt ekstraudstyr.

Touratechs låsbare vibrationsdæmpende GPS-holder til min Garmin Zumo 660 havde jeg i forvejen. Den har jeg monteret på tilbehørsstangen der sidder over instrumenteringen. Jeg blev nød til at lave et beslag, der hæver holderen lidt, for at have frit udsyn til instrumenteringen.

Da sumpen sidder udsat på Super Ténéré’en og jeg nogle gange bevæger mig uden for asfalten, ville jeg have et bundskjold. Efter at have undersøgt de forskellige muligheder, faldt valget på et fra Touratech. Det er solidt monteret, yder god beskyttelse, er nemt at afmontere i forbindelse med olieskift og så syntes jeg det klæder maskinen godt.

Jeg har monteret en støttebensplade på sidestøttebenet, så det ikke synker i ved parkering på blødt underlag.

Der er kommet ”Tank Grips” på siderne af tanken. De beskytter mod skrammer fra benene og giver et godt greb for knæene, når jeg står op og kører.

Styrforhøjerne har jeg allerede været inde. Derudover har jeg monteret pre-load-adjusters på forgaflen, så jeg kan justere fjederforspændingen både for og bag uden brug af værktøj.

Jeg har desuden monteret neopren forgaffelsokker, for at forebygge utætte simmerringe.

Der er begrænset opbevaringsplads på Super Ténéré’en. Under sædet er der lige akkurat plads til et kompakt ”Tubeless tires repair kit” og bag højre sidedæksel til et let opgraderet værktøjssæt. Jeg har derfor monteret en Pelican Case bag sædet, så jeg også kan medbringe en skivebremselås samt et par andre småting, uden at skulle køre rundt med det i lommerne.

 Vedligeholdelse og service:

Først og fremmest vil jeg rose Yamaha for at have bygget en maskine der er en fornøjelse at rode med. De fleste ting er placeret med omtanke og er nemme at komme til. Desuden kan man mærke, at der er tale om et kvalitetsprodukt, hvor der er blevet lagt vægt på materialevalg, fit og finish.

Ifølge servicebogen skal der påfyldes 3,4 liter olie ved olie og filter skift. Min erfaring er, at der skal påfyldes 3,5 liter olie, for at niveauet i skuevinduet er ved max mærket, når man følger servicebogens anvisninger i forbindelse med kontrol af oliestand.

Ifølge serviceskemaet skal kardanolien skiftes ved det indledende 1.000 km service, igen ved 20.000km og derefter for hver 20.000km. Der har været nogle få rapporteringer fra folk der har oplevet defekt på sekundære transmission, efter at have fulgt disse forskrifter. Ved at afkortet skiftintervallet til 10.000km, skulle man være sikret imod disse problemer. Det er en meget simpel opgave at skifte kardanolie, og der skal kun bruges 0,2 liter olie, så det er en nem og billig sikkerhedsforanstaltning.

Hjulene på Super Ténéré’en har vist sig indledningsvis at kræve lidt ekstra opmærksomhed. Med normale egerfælge, er det nok at slå på egerne og justere dem ud fra hvordan de lyder. Der har været en del rapporteringer fra folk som har oplevet diverse problemer (eger der er gået helt løs, skæve hjul og fælge der er knækket hvor egerne er monteret), efter at have fulgt denne metode. Måden at undgå disse problemer er at følge servicebogens anvisninger, som er at gå alle egerne systematisk efter og kontrollere, at de er spændt med 6Nm. Det skal gøres første gang i forbindelse med 1.000km service og derefter for hver 10.000km. Erfaringsmæssigt er det en god idé, at gøre det et par gange mere indenfor de første 10.000km, da fælge og eger ”sætter sig lidt” i starten. Den første gang man kontrollerer, er der mange eger, der trænger til at blive spændt mere eller mindre, men når man har rundet 10.000 kilometer, daler behovet for efterspænding, og jeg vurderer, at det herefter er tilstrækkeligt at holde sig til anvisningeren i servicebogen. Fra omkring 50.000 km har der ikke været behov for efterspænding - jeg kontrollerer dog stadig altid egerne i forbindelse med service. 

Den første (korte) sæson:

I slutningen af september tog jeg på en forlænget weekendtur til Ardennerne sammen med nogle kammerater, hvilket gav mig mulighed for at teste Super Ténéré’ens touring-potentiale. Turen strakte sig over 4 dage, med mange timer i sadlen på alt fra Autobahn til små snoede bjergveje af svingende kvalitet. I alt blev det til 2000 kilometers underholdende kørsel, hvor jeg fik forstærket mit positive indtryk af maskinen.

Yamaha’en blev sat i vinterhi d. 20/11 med 10.136 kilometer på klokken. For at tilbagelægge den distance havde maskinen brugt 487 liter benzin, hvilket resulterer i et gennemsnitligt forbrug på 20,8 km/l. Benzinforbruget har ligget ret stabilt mellem 18 og 24 km/l, så køremønster og tempo påvirker ikke forbruget meget.

Vinteren skal bruges på at rengøre, efterse og smøre maskinen, så den er klar til kamp når foråret engang melder sin ankomst.

2. sæson:

Jeg tog hul på sæsonen med en solo tur til Portugal i April. Det var min første rigtige langtur på Super Ténéré'en, og den bekræftede, at jeg har valgt den helt rigtige maskine.

Den efterfølgende måned kørte jeg en tur til Polen og Tjekkiet. Hovedformålet med turen var, at få lavet sidetaskeholdere til maskine hos Holan i Polen. Derudover gav turen mig mulighed for at besøge kammerater i de pågældende lande.

I juli måned var det blevet tid til årets store tur sammen med Katrine. Destinationen var Alperne og igen imponerede Super Ténéré'en med fremragende komfort og gode køreegenskaber i bjergene.

I September blev det til endnu en lille udenlandstur, da jeg sammen med Katrine og en flok af vores venner tilbragte en forlænget weekend i Sverige.

Da jeg kom hjem fra Portugal i foråret, havde Yamaha'en 17.500 km på klokken, og det var blevet tid til at udskifte de Bridgestone BW-502 som maskinen blev leveret med. Jeg havde været godt tilfreds med dækkene, men ud fra et ønske om at få lidt bedre greb på grus og jord uden at give køb på godt bid i asfalten, faldt valget på et sæt Continental TKC 70. Dækkene levede i første omgang op til mine forventninger, både på grus og jord (når det var tørt) og på asfalt i al slags vejr. De var dog meget følsomme overfor langsgående ujævnheder i asfalten, hviket til tider resulterede i ustabile/upræcise køreegenskaber. Efterhånden som der kom nogle kilometer på dækkene blev dette karaktertræk stadig mere udtalt. Allerede efter nogle få tusinde kilometer var fordækket slidt meget uens (hæl/tå), hvilket resulterede i vibrationer i styret og endnu mere upræsice køreegenskaber. Efter 15.400 km var det blevet så slemt, at jeg valgte at udskifte dækkene, på trods af at der var en del mønster tilbage. De blev afløst af et sæt Michelin Anakee 3, som jeg tidligere havde haft gode erfaringer med på V-Strom'en. I løbet af de 7.000 km jeg nåede at tilbagelægge på dækkene, inden maskinen blev sat væk for vinteren, leverede de godt bid og præcise køreegenskaber. Eneste ulempe ved Anakee 3 er at de hyler/rumler en del ved visse hastigheder.

Den første sæson var jeg rigtig godt tilfreds med affjedringen på Super Ténéré'en, som er klasser bedre end på V-Strom'en jeg kom fra. I løbet af 2. sæson oplevede jeg dog til tider, at affjedringen især på meget ujævne veje, ikke bød på den komfort og stabilitet, som jeg kunne have ønsket. I løbet af sæsonen prøvede jeg flere gange at justere affjedringen, så den i højere grad opførte sig som jeg ønskede. Jeg blev aldrig helt tilfreds med resultatet, og havde mere eller mindre slået mig til tåls med, at det nok ikke kunne blive bedre, da jeg sidst på sæsonen falder over denne tråd på et amerikansk Super Ténéré forum. Med udgangspunkt i trådstarters anbefalinger, har jeg omsider fået sat affjedringen på min maskine op på en måde som jeg er tilfreds med - jeg havde ikke turde håbe på, at standard affjedringen kunne fungere godt!

Da jeg satte maskinen ind for vinteren havde den 40.321 kilometer på klokken, så det var blevet til 30.185 kilometer siden den kom ud af hi i foråret.

For at tilbagelægge denne distance var der løbet 1465 liter benzin igennem tanken. Det giver et gennemsnits brændstof forbrug for sæsonen på 20,6 km/l, hvilket er en smule mindre end gennemsnittet den første sæson. Dette skal dog ses i lyset af, at jeg en stor del af 2. sæson kørte med sidetasker, som har en betydelig negativ effekt på brændstofforbruget.

Der blev lavet stort service på maskinen umiddelbart inden den kom i vinterhi. Vintermånederne skal vanen tro bruges på en komplet rengøring og smøring af maskinen, så den er 100% fit for fight, når foråret engang melder sin ankomst.

3. sæson:

Som året før startede denne sæson med en tur sydpå i april måned. Denne gang gik turen til Grækenland for at besøge en kammerat. På trods af vejrmæssige udfordringer, var det en fed tur. Yamaha'en beviste endnu engang, at den er en fantastisk maskine til langtur.

Da jeg kom hjem fra turen til Grækenland, investerede jeg i en ny sidetaske til at erstatte den der blev smadret i Tjekkiet på vej hjem.

Efter godt 21.000 km på et sæt Michelin Anakee 3, var det blevet tid til nyt gummi. Jeg havde været rigtig godt tilfreds med dækkene, men havde lyst til at prøve nogle andre. Valget faldt på et sæt Pirelli Scorpion Trail II. Da dækkene blev skiftet, opdagede jeg, at maskinen også trængte til nye bremseklodser bagpå - de forreste så stadig fine ud efter godt 54.000 km. Det er første gang, at jeg kører længere på de forreste end de bagerste bremseklodser - det må tilskrives de kombinerede bremser på Super Ténéré'en, hvor begge bremser aktiveres af bremsegrebet.

I august kørte jeg en tur til Polen med Katrine og senere en tur til Tjekkiet for at se MotoGP sammen med et par kammerater. På den sidste tur opdagede jeg, at der ikke var lys i forlygterne. Det viste sig at være pærerne der var sprunget, hvilket må siges at være OK efter 60.000 km.

Det blev ikke til så mange kilometer resten af sæsonen, da jeg i efteråret tilbragte en måned med at udforske det nordøstlige USA.

Jeg kørte maskinen i vinterhi med 64.264 km på klokken, så det blev til 23.943 problemfrie kilometer i løbet sæson. For at tilbagelægge denne distance havde Yamaha'en brugt 1.120 liter benzin, hvilket giver et gennemsnitlig brændstof forbrug på 21,4 km/l.

I løbet af vinteren skal Yamaha'en vanen tro forkæles. Udover almindelig vedligeholdelse og TLC, skal der monteres styrtbøjler, da jeg planlægger et større eventyr udenfor asfalten til næste år.

4. sæson:

Jeg startede sæsonen med en punktering på baghjulet. De Scorpion Trail II jeg kørte med havde på det tidspunkt tilbagelagt 10.600 km. Der var stadig en del mønster tilbage, men fordækket var begyndt at udvise hæl/tå slid, så jeg skiftede dækkene til et sæt MotoZ Tractionator GPS. Grunden til at jeg valgte et grovere 50/50 dæk var, at jeg havde rejseplaner senere på året, hvor de ville komme til deres ret.

I april kørte jeg en tur til Bulgarien.

Efter turen til Bulgarien monterede jeg en "Superbrace" (se længere ned under "Udstyr"), da jeg var træt af at GPS'en rystede en del på ujævnt unerlag. Jeg havde inden da prøvet et par andre løsninger, men der skulle en Superbrace til at løse problemet ordenligt.

2. weekend i Maj stod den på IZI Meeting i Polen.

Midt i Juni satte Katrine og jeg kurs mod Storbritannien, hvor vi brugte 3 uger på at udforske England, Scotland og Wales. Vi kørte en del udenfor asfalten på den tur, hvilket Yamaha'en klarede overraskende godt. Der er rigtig god balance i maskinen og motor/gearing passer perfekt til teknisk kørsel på løst underlag. Affjedringen fungerede udmærket, men den relativt begrænsede frihøjde og høje vægt gjorde at jeg skulle være forudseende og tage den lidt med ro. Det til tider meget ujævne underlag bar nok en del af skylden for, at jeg undervejs måtte skifte begge forlygtepære (ved 77.000 km).

Vel hjemme fra De Britiske Øer blev der lavet stort (80.000 km) service på Yamaha'en. Alle væsker blev skiftet (inkl. forgaffelolie). Ingen af ventilerne trængte til justering denne gang.

Ved 85.000 km var det blevet tid til at skifte de originale bremseklodser foran. Jeg har aldrig kørt tilnærmelsesvis så langt på et sæt bremseklodser. Forklaringen må findes i min kørestil og meget effektiv motorbremse.

I september tog Katrine og jeg på en uges rundtur i Tjekkiet og Polen.

Cyklen blev kørt i vinterhi med 90.009 km på klokken. Det blev til 25.745 problemfrie kilometer i løbet af sæsonen. For at tilbagelægge denne distance havde Yamaha'en brugt 1.240 liter benzin, hvilket giver et gennemsnitlig brændstof forbrug på 20,9 km/l.

De MotoZ Tractionator GPS jeg monterede i starten af sæsonen, sidder stadig på maskinen og har efter 25.000 km en del mønster tilbage. Jeg er meget imponeret over dækkene. På løst underlag leverer de betydeligt bedre bid end de dæk jeg tidligere har kørt med og det eneste negative på asfalt er lidt flere vibrationer, hvilket er prisen for det grovere mønster.

De kommende måneder skal bruges på grundig rengøring og smøring, så cyklen er klar til nye udfordringer i 2019.

5. sæson

Da jeg i forbindelse med vinterens service og pleje alligevel havde afmonteret og adskilt bagsvingeren, valgte jeg at få skiftet alle O-ringe og bøsninger i bagtøjet. Det har aldrig lækket olie, så det blev udelukkende gjort forebyggende - måske en smule "over kill", men better safe than sorry.

Ved sæson start opdagede jeg (som året før) en skrue i bagdækket. Dækkene var stadig i god stand med en del kilometer tilbage, men da de havde kørt 25.000, valgte jeg at skifte dem.

Valget faldt på et sæt Michelin Anakee III. Efter kun nogle få hundrede kilometer med de nye dæk, samlede jeg igen en skrue op med bagdækket. Jeg valgt for første gang at få lappet dækket med en paddehat indefra, i stedet for at skifte til nyt.

I starten af sæsonen valgte jeg at afmontere og sælge de GIVI styrtbøjler, jeg havde monteret i starten af 2018. Jeg gjorde det for at spare vægt, og fordi det efter sidste års tur til Storbritanien er gået op for mig, at jeg ikke har lyst til at bruge Super Ténéré'en til andet end kørsel på vej (asfalt og grus), hvor jeg vurderer at de standardmonterede styrtbøjler i de fleste tilfælde, vil yde tilstrækkelig beskyttelse.

I maj måned blev det til en tur til IZI Meeting i Polen efterfulgt af TET Meet Scandinavia i Sverige, som jeg var medarrangør af. Det blev en kæmpe succes.

På vej hjem fra Sverige kørte jeg forbi YSR som i forbindelse med åbent hus, afholdt en konkurrence hvor de Yamaha'er fra henholdsvis 2015, 2016, 2017, 2018 og 2019 der havde kørt længst, kunne vinde et komfortsæde. Super Ténéré'en havde på det tidspunkt godt 95.000 km på klokken og jeg vandt suverænt (nummer 2 var en FJR 1300 der havde kørt 45.000). Yamaha har dog ikke et komfortsæde til denne model, så jeg vandt i stedet et originalt højt kåbeglas. Jeg har kørt med det siden, og det har hævet komforten markant, med bedre vindbeskyttelse og lavere støj niveau. Eneste ulampe er, at det næsten beskytter for godt i varmt vejr, da jeg har mindre luftcirkulation i hjelmen.

Det blev ikke til flere ture til udlandet før til efteråret, da årets sommerferie blev brugt i Australien.

I starten af september opdagede jeg at mit bagdæk mistede luft. Det viste sig, at det var lappen som var blevet sat i 11.000 km tidligere, der var utæt. Tid til nye dæk. Valget faldt på Michelin Anakee Adventure.

Senere samme måned kørte en kammerat og jeg til Tjekkiet, Slovakiet og Polen for at besøge venner. Det var en sjov tur med mange timer i sadlen og gode gensyn.

Cyklen blev kørt i vinterhi med 106.511 km på klokken. Det blev til 16.502 problemfrie kilometer i løbet af sæsonen. For at tilbagelægge denne distance havde Yamaha'en brugt 787 liter benzin, hvilket giver et gennemsnitlig brændstof forbrug på 21 km/l.

Udover den sædvanlige rengøring og vedligeholdelse, skal der også laves et par små modifikationer denne vinter. Jeg har købt et sæt Riser Links fra Lust Racing. De hæver sædehøjden med 20 mm, giver mere frihøjde og skulle angiveligt forbedre køregenskaberne, da kronrørsvinklen bliver en smule stejlere. Med cyklen hævet, har jeg mulighed for at sænke mine fodhvilere for bedre komfort, uden at det går udover frihøjden i sving, så det overvejer jeg også at kigge på i løbet af vinteren.

6. sæson

Inden sæsonstart lavede jeg et par mindre modifikationer. Udover at hæve bagenden som tidligere nævnt, monterede jeg et sæt SW Motech EVO fodhvilere. De er større end standard fodhvilerne og man kan sænke dem 15 mm. Jeg ændrede også vinklen på sædet – en populær modifikation som skulle forbedre komforten. Det gamle originale batteri fungerede efter 6 år stadig fint, men jeg valgte at opgradere det til en lidt kraftigere model, der har mere overskud, når motoren skal startes.

På et tidspunkt i løbet af vinteren, efter at have hævet bagenden af cyklen, skulle jeg justere forlygterne. For at tænde forlygterne, skal man starte motoren. Da jeg trykkede på startknappen, skete der ikke andet, end at fejlkode ”012” poppede op på displayet. Efter lidt detektivarbejde på nettet, blev årsagen til problemet fundet og fejlen rettet. På trods af at koden ifølge værkstedshåndbogen indikerer problemer med ”crankshaft position sensor”, var der bare tale om en løs bolt ved starterrelæet – hurra for internettet!

Allerede inden motorcykel sæsonen for alvor var kommet i gang, stod det klart, at Corona pandemien ville få stor indvirkning på vores rejseplaner for 2020. Som året skred frem, blev alle planlagte rejser aflyst. Jeg fik dog afviklet 2 ”erstatningsrejser” i løbet af sæsonen. Først en 5.000 km tur rundt i Danmark sammen med Katrine i maj måned, og til efteråret en uges tur sammen med kammerater til Tatrabjergene.

På forårsturen rundt i Danmark blev der tilbagelagt en del kilometer uden for asfalten. Som altid var jeg imponeret af Super Ténéré’en. Den eminente balance og velafstemte motorkarakter/gearing gør cyklen langt mere kompetent på løst underlag, end den har nogen ret til at være størrelsen og vægten taget i betragtning. At jeg havde hævet maskinen bidrog til den positive oplevelse, da jeg til forskel fra tidligere, ikke oplevede problemer med manglende frihøjde. De nye fodhvilere beviste også deres værd. Den større trædeflade øgede komforten, når jeg stod op og kørte, og det at de var lavere, øgede komforten, når jeg sad ned. Ændringen af vinklen på sædet minimerede tendensen til at glid frem under kørsel, hvilket også hævede det generelle komfortniveau. Til sammen har de små-ændringer jeg lavede i løbet af vinteren gjort en god cykel endnu bedre.

Turen rundt i Danmark blev også jomfruturen med mit nye bløde bagagesystem: Mosko Moto R80 Revolver. Det passer perfekt til Super Ténéré’en. Selv uden nogen form for bagagebære sidder taskerne klippe stabilt og er aldrig til gene under kørsel. Det er en meget gennemtænkt og funktionel bagageløsning. Efter små 3 ugers brug, har jeg intet negativt at sige om systemet, og jeg glæder mig til at bruge det mere i fremtiden.

De eneste sten i skoen under forårets tur, var et punkteret bagdæk pga. en skarp sten og en sprunget forlygtepære. Punkteringen blev fixet på under 10 minutter med det medbragte lappegrej og 12V pumpe (jeg er ved at have en del rutine). Pærerne blev udskiftet med et sæt Osram Cool Blue Intense. Lapningen holdt efterfølgende 10.000 km uden problemer, hvilket var længere end pærerne i forlygten. De sprang igen efter 3 måneder/9.000 km, og bekræfter min erfaring med, at Super Ténéré’en er hård ved forlygtepærer. Det kan derfor anbefales at benytte "long-life" pærer. Jeg skiftede til et sæt Osram Ultra Life som byder på 3 års garanti.

I efteråret skiftede jeg dæk på cyklen. Jeg havde været rigtig godt tilfreds med Michelin Anakee Adventure, men efter 23.000 km var det blevet tid til nyt gummi. Valget faldt denne gang på de grovere MotoZ Tractionator GPS, som jeg tidligere har haft gode erfaringer med.

Kort tid inden jeg kørte Yamaha'en i vinterhi, var der en fyr, der overså den bette cykel og bakkede ind i den med det resultat, at den lagde sig stille og roligt ned på venstre side. Den indbyggede styrtbøjle beskyttede de vitale dele mod skader, men der kom en del overfladiske skrammer. Da modpartens forsikring betalte, blev alt skiftet. Jeg benyttede lejligheden til at opgradere til Barkbusters håndbeskyttere, som yder betydeligt bedre beskyttelse end de originale samt et sæt korte Pazzo greb.

Cyklen blev kørt i vinterhi med 131.929 km på klokken. Det blev til 25.418 problemfrie kilometer i løbet af sæsonen. For at tilbagelægge denne distance brugte Yamaha'en 1.156 liter benzin, hvilket giver et gennemsnitlig brændstof forbrug på 22 km/l.

Jeg har ingen planer om yderligere modifikationer af cyklen denne vinter, da den efterhånden er perfekt sat op til mig og mit behov. Jeg har dog tænkt mig, at forkæle den med en ny GPS. Jeg har været rigtig glad for min Garmin Zümo 660, men nu hvor Garmin har lanceret Zümo XT, er det blevet tid til en opgradering.

7. sæson

En usædvanlig mild vinter resulterede i, at cyklen kom frem fra hi allerede i slutningen af februar. Ustabilt forårsvejr betød dog, at der ikke kom mange kilometer på klokken, før Katrine og jeg i maj måned satte kurs mod Portugal. Det blev til en tur på godt 8.500 kilometer. Det var en god lejlighed til at teste min nye Garmin Zümo XT og en Wunderlich styrtaske. Begge bestod med glans. Du kan læse beretningen fra turen her.

På trods af at Super Ténéré’en blev indenfor landets grænser resten af sæsonen, stod kilometertælleren på 155.001, da cyklen i slutningen af november fik årets sidste olie, og blev kørt i vinterhi.

Udover almindelig service i løbet af sæsonen, har cyklen fået et sæt Michelin Anakee Adventure, da mine MotoZ Tractionator GPS efter godt 30.000(!) km på trods af rigeligt med mønster, ikke længere gjorde noget godt for køreegenskaberne. I forbindelse med dækskifte, blev alle hjullejer for og bag skiftet. De gamle lejer fejlede intet, men da de havde rundet 150.000 km, valgte jeg at få dem skiftet præventivt, nu hvor jeg alligevel havde hjulene af. Jeg brugte 1.064 liter benzin til at tilbagelægge 23.072 problemfrie kilometer i løbet af 2021. Det giver et gennemsnitligt brændstofforbrug på 21,7 km/l.

Hen over vinteren skal maskine som altid have en grundig omgang TLC, så den er klar til nye eventyr i 2022 – hvilket formentligt bliver min sidste sæson med Yamaha’en…

UDSTYR:

Originale varmehåndtag

Originalt centralstøtteben

Touratech låsbar GPS-holder

TechSpec Gripster Tank Grips

Altrider støttebensfod

Off-The-Road 30 mm styrforhøjere

Off-The-Road front preload adjusters

Barkbusters håndbeskyttere

Pazzo korte bremse- og koblingsgreb

Touratech bundskjold

Kriega neopren fork protectors

Lust Racing + 20 mm riser links

SW Motech EVO justerbare fodhvilere

Mosko Moto Reckless 80 Revolver - bagagesystem.

"Superbrace" - stabiliseringsbeslag til kåbeglas/GPS monteringsstang produceret af "Propsoto" fra advrider.com

"Helmet hooks" - produceret af en amerikaner der selv kører på en S10.Der er standard ingen steder at låse sin hjelm fast på maskinen, men det er der nu rådet bod på.

Kommentarer

Tonny

19.02.2017 22:25

Mine helmet hooks købte jeg af en fyr fra advrider.com, der hedder Andrew. Han har ikke nogen hjemmeside, men du kan prøve at kontakte ham på: andrew.schauer@gmail.com

Tonny

19.02.2017 22:21

Hej Nicolai. Du kan se hvordan jeg monterede min Pelicancase her: http://www.yamahasupertenere.com/index.php?topic=17368.msg259397#msg259397

Nicolai Henriksen

19.02.2017 18:28

Hej, super spændene blog. jeg tænkte på hvordan du har monteret din pelicase bag på. og om du har en hjemmeside på din "helmet hooks"

Marouaen

18.11.2016 10:25

Super intressant läsning.

Tonny

19.11.2016 13:23

Tak. Jeg er glad for at høre, at du ikke føler, at du har spildt din tid ved at klikke på siden

Kenneth G

24.05.2016 22:56

Hejsa, Vil bare lige sige at det er altid en fornøjelse at læse dine R&R's både her og på advrider. Har haft utolig meget gavn at at læse dine tips til at pakke

Tonny

25.05.2016 19:36

Bagenden på S10'eren er skabt til sidetasker. Med 2x38L Nomada Pro, er bagenden stadig smallere end styret. Lane splitting er ikke et problem.

Kenneth G

24.05.2016 22:58

Men Sidetasker på Yam'sen Den må du da lige forklare, syntes altid du har argumenteret for at det er unødvendigt og begrænser lanesplit...

Maarbrew

Tillykke

26.08.2015 22:45

En fornøjelse at læse dine RR og følge jeres rejser. God inspiration. Glæder mig til mere af samme skuffe, - nu med 'Dyret'

Tonny

Tak

Der skal nok komme mere af samme skuffe.

30.08.2015 09:02

Dyret skal til udlandet for første gang i næste måned. Det kunne meget vel afføde en lille historie

Lars Flintholm

Vil også bare lige sige Tillykke med maskinen.

Den er sgu fin.

15.08.2015 08:53

Jeg glæder mig til, at læse om dine erfaringer med den.

Mvh. Flinten.

Tonny

Tak

Jeg glæder mig også til at få nogle erfaringer med den.

16.08.2015 12:38

Desværre bliver der ikke flere seriøse langture i år, men sæsonen er heldigvis langtfra slut.

Henrik L Hansen

08.08.2015 23:14

Tillykke med maskinen. Den er virkelig lækker. Ser frem til at høre mere om den. Altid en fornøjelse at læse om dine ture og motorcykler.

Mvh Henrik

Tonny

Tak

Jeg er helt enig - den er virkelig lækker.

11.08.2015 08:48

Jo mere jeg kører på og roder med den, desto mere imponeret bliver jeg over hvor gennemtænkt den er.

Seneste kommentarer

14.11 | 15:21

Jeg syntes det var en glimrende rejsemaskine med afslappet opret kørestilling og god rækkevidde.

14.11 | 06:57

Hej Tonny har lige et spørgsmål ang .
Kawasaki KLE 650 Versys ABS Fra 2013 da jeg kan se du har haft en magen til. Er det en god rejse maskine.

05.04 | 09:52

Tak. Jeg påregner at nedlægger bike-addict om et års tid, når min nye side går i luften.

05.04 | 09:46

Fed side du har skruet sammen. Tæt på den mest nørdede af slagsen. Jeg er især imponeret over alle de data du lader til at holde styr på. Ses derude.

Del siden